Friday, June 28, 2013

Lakror

Koha e përgatitjes: 90 minuta            
Kompleksiteti: lehtë

Për 4 persona
PËRGATITJA;

  • 1/2 kg petë të gatshme
  • 1 kokë lakër turshi
  • djathë
  • 150 gr oriz i zier
  • vaj
  • kripë dhe piper i zi
   Lakrës ia heqim koçanin dhe e presim në copë të imëta. Në tiganin në zjarr hedhim vaj dhe në të e skuqim lakrën e prerë. Grijmë piper të zi, përziejmë me lugë dhe e skuqim derisa të zbutet lakra. tiganin e heqim nga zjarri dhe në të e shtojmë orizin e zier dhe të ftohur.
   Në tavën e rrumbullakët hedhim vaj dhe me furçë kuzhine e lyejmë tërë brendinë e tavës. Në tavë vëmë 3 petë, duke i lënë skajet jashtë tavës. Sipër petëvem vëmë nga përmbajtja me oriz dhe lakër. Në tavë vëmë tri petë të tjera të tutëlluara. Edhe sipër tyre vëmë nga përmbajtja. E përsërisim të njejtën gjë me të gjitha petët dhe përmbajtjen nga tigani. Renditja e pites duhet të përfundojë me petë. Skajet e tri petëve të para i kthejmë nga brendia e tavës. Petën e presim në tri copë.
   Në enë me 100 ml ujë shtojmë 150 ml vaj. Përziejmë me lugë dhe këtë përzierje e hedhim sipër pites në tavë. E shkundim tavën që uji dhe vaji të përhapen në të gjitha anët e pites. Tavën e vëmë në furrë. Pjekim 40 minuta, në temperaturë prej 200 gradë.
   Copët e lakrorit i nxjerrim nga tava dhe i vëmë në pjatën për servirje. Zbukurojmë me 8 speca të vegjël djegës. Sipër çdo cope lakrori vëmë nga një copë djath.
   Me këtë pjatë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit të rrushit Rizling.me aromë frutash dhe freski karakteristike dhe me një finish të gjatë dhe të thatë. Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.
Ju bëftë mirë!!!