Monday, July 29, 2013

Pite me mollë dhe afion

Koha e përgatitjes: 60 minuta          
Kompleksiteti: mesatare

PËRGATITJA:

  • 350 gr petë sofliat
  • 1 l e 250 ml qumësht
  • 50 ml mjaltë
  • 1 pako sheqer vanilje
  • 1 limon
  • 50 gr sheqer
  • 100 gr biskota të thërrmuara
  • 150 gr afion i grirë
  • 70 gr rrush i thatë
  • 1 pako kanellë
  • 50 ml rum
  • 2 mollë
  • 1 vezë
   I qërojmë mollët, ua largojmë farat dhe i presim në gjysmërrathë të hollë. Në tenxhere në zjarr e hedhim qumështin, sheqerin, sheqer vaniljen, biskotat e thërrmuara dhe mjaltin. E heqim tenxheren nga zjarri dhe në anën e shpeshtë të rendes, në tenxhere grijmë lëvore limoni. E shtojmë afionin, rumin, rrushin e thatë, kanellën dhe gjysmërrathët e mollës.
   E hapim petën me petës dhe e presim përgjysmë. Në njërën anë të petës hedhim nga masa nga tenxhereja. Në tavën drejtëkëndëshe shtrojmë letër. E thyejmë vezën dhe e rrahim me pirun. Pastaj me vezën e rrahur me furçë kuzhine i lyejmë skajet e petës, të cilën e mbështjellim në formë roleje. Rolenë e vëmë në tavë. Në të njejtën mënyrë e përgatisim edhe rolenë e dytë. Edhe atë e vëmë në tavë. I lyejmë roletë me vezën e rrahur. tavën e vëmë në furrë. Pjekim 30 minuta në temperaturë prej 200 gradë.
   E nxjerrim rolenë nga tava dhe e presim në copë të pjerrëta. Disa copë vëmë në pjatën për servirje. Me kullojsë sipër copëve të rolesë hedhim sheqer pluhur.
   Me këtë ëmbëlsirë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit të rrushit Shardone, me aromë të frutave dhe me shije të ëmbël.
   Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.
Ju bëftë mirë!!!