Monday, July 15, 2013

Panxhari përtërin organet

Dikur kishte shërbyer si ilaç, për shërimin e malaries, ndërsa në ditët e sotme është aleat për rregullimin e shtypjes së gjakut dhe pagjaksisë, përderisa në mënyrë të shkëlqyeshme ndikon në nerva dhe në punën e lukthit dhe të zorrëve.



 Që nga kohërat e lashta panxhari ishte përdorur si ilaç. Dikur kishte shërbyer si ilaç për shërimin e malaries, ndërsa në ditët e sotme është aleat për rregullimin e shtypjes së gjakut dhe pagjaksisë, përderisa në mënyrë të shkëlqyeshme ndikon në nerva dhe në punën e lukthit dhe të zorrëve. Po ashtu panxhari është i pasur edhe me vitamina B12. Vitamina B12 gjendet vetëm në prodhimet me prejardhje nga kafshët, përderisa në perime pothuajse nuk mund të gjendet. Kjo vitaminë është me rëndësi të veçantë, ngase merr pjesë në formimin e eritrociteve në gjak.
   Panxhari përmban edhe jod i cili është mjaft i dobishëm në luftën kundër arterosklerozës, si dhe ngadalëson procesin e plakjes, prandaj edhe u sugjerohet personave të moshuar. Po ashtu përmban edhe acide, të cilat janë shumë të dobishme në parandalimin e infeksioneve të ndryshme.