Sunday, August 4, 2013

Kroasanë çokollate

Koha e përgatitjes: 100 minuta             Kompleksiteti: mesatar

PËRGATITJA:

  • 800 gr miell
  • 1 filxhan vaj
  • 1 filxhan qumësht
  • 1/2 tharm i freskët
  • 1 lugë sheqer
  • 1/2 lugë kripë
  • 2 vezë
  • 100 gr çokollatë për gatim
  • 150 gr gjalpë
  • 150 gr krem çokollate
  • 50 gr çokollatë e bardhë
   Në enën për përzierje e hedhim miellin, tharmin, vajin, qumështin, sheqerin, kripën, thyejmë një vezë dhe hedhim edhe të bardhën e vezës së dytë. E përziejmë përmbajtjen me mikser, me shtojcat për brumë. Vazhdojmë ta ngjeshim brumin me duar, bëjmë një top, i hedhim sipër miell dhe lëmë të vijë 40 minuta.
   Brumin e ardhur e ngjeshim edhe një herë, e hapim në formë të gjatë dhe e presim në 7 copë të njejta. Nga çdo copë bëjmë top të cilat i hapim me petës. Petët i lyejmë me gjalpë dhe i vëmë njërën mbi tjetrën. Hedhim miell sipër petës së fundit dhe në tavolinën e punës dhe nga petët hapim një petë të madhe. Petën e presim në 16 copë. Në çdo copë brumi vëmë krem çokollate dhe e paltojmë në formë kifleje. Kiflet i rendisim në tavë të lyer me gjalpë. Të verdhën e vezës e përziejmë me vaj dhe me këtë masë i lyejmë kroasanët. Në çdo kroasan vëmë nga një copë gjalpi. tavën e vëmë në furrë. Pjekim 30 minuta, në temperaturë prej 200 gradë.
   Çokollatën për gatim e shkrijmë në enë mbi avull. Në enë hedhim vaj, që çokollata të fitojë shkëlqim. Me lugë sipbr kroasanëve hedhim çokollatë të shkrirë. Pastaj e shkrijmë çokollatën e bardhë dhe shtojmë vaj. Çokollatën e bardhë e hedhim me lugë sipër kroasanëve. Tre kroasanë çokollate vëmë në pjatën për servirje.
   Me këtë ëmbëlsirë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit të rrushit Shardone, me aromë të frutave dhe me shije të ëmbël. Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.
   Ju bëftë mirë!!!