Friday, July 5, 2013

Shnicla vjene me susam

Koha e përgatitjes: 30 minuta          
Kompleksiteti: lehtë

Për 4 perosna
PËRGATITJA:

  • 4 shnicla viçi prej 180 gr
  • 3 vezë
  • 100 gr susam
  • 2 kastraveca turshi
  • 100 gr majonezë
  • 75 gr bukë e grirë
  • 2 lugë miell
  • vaj
  • kripë dhe piper i zi
   I rrahim vezët me tel kuzhine dhe i kriposim. Susamin e shtojmë në enën me bukën e grirë. I rrahim shniclat me çekiç, druri, i kripim, i kalojmë në miell, në vezë dhe në bukë të grirë dhe susam. Shniclat e përgatitura në këtë mënyrë i skuqim në një sasi më të madhe vaji. Shniclat e gatshme i vëmë në pjatë të mbuluar me letër, për t'ua mpirë yndyrën. Pjatën për servirje e zbukurojmë me gjethe lëpjete. në pjatë i vëmë shniclat vjeneze me susam. Qoftet nga orizi me bizelen e zier i vëmë në pjatë. Zbukurojmë me feta domatesh, të cilat i vëmë mes bizeles dhe orizit. Fillojmë me përgatitjen e slacës tartar. E grijmë kastravecin turshi dhe e përziejmë me majonezë dhe me pakë verë të bardhë. Salcën tratar e servirim në dy skajet e pjatës. Zbukurimin e përfundojmë me një limon të prerë në formë të lules dhe me degë majdanoz.
   Me këtë pjatë rekomandohet vera e thatë e kuqe cilësore e llojit Caberne Sauvignon, me ngjyrë të purpurt e të kuqe, em aromë diskrete frutash dhe erërave të vishnjës, mjedrës dhe rrushit të thatë. Serviret në temperaturë prej 16 deri në 18 gradë.
   Ju bëftë mirë!

Thursday, July 4, 2013

Ëmbëlsirë fqinji

Koha e përgatitjes: 40 minuta      
Kompleksiteti: lehtë

PËRGATITJA:

  • 125 gr kokos
  • 50 gr çokollatë
  • 225 gr biskota
  • 75 gr gjalpë
  • 1 vezë
  • 1 pako sheqer vanilje
  • 170 ml qumësht
  • 2 pako sheqer pluhur
  • 1/2 pako tharm
   Çokollatën e thyejmë në copë në tenxheren me gjalpin e shkrirë. Pasi shkrihet çokollata, tenxherene  largojmë nga zjarri dhe vazhdojmë të përziejmë me lugë.
   Biskotat e thërrmuara i vëmë në një enë të madhe e të thellë, në të cilën e shtojmë gjalpin me çokollatë dhe përziejmë. E shtojmë ehde qumështin dhe përziejmë me lugë, derisa të fitojmë një masë homogjene.
   Kallëpin e lyejmë me gjalpë dhe në të e hedhim brumin për ëmbëlsirë. Në enën për përzierje e thyejmë vezën, e shtojmë sheqerin pluhur dhe sheqer vaniljen.
   I rrahim me mikser, derisa të shkrihet sheqeri. Përziejmë me lugë dhe në enë e shtojmë qumështin e mbetur, tharmin, kokosin dhe miellin. Edhe këtë brumë e shtojmë në kallëp.
   Kallëpin e vëmë në furrë dhe pjekim 20 minuta, në temperaturë prej 170 gradë. Ëmbëlsirën e pjekur e presim në copë. Një copë ëmbëlsire fqinji e vëmë në pjatën për servirje.
   Me këtë ëmbëlsirë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit të rrushit Shardone, me aromë të fruteve dhe me shije të ëmbël. Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.

Pjatë e mençur

Koha e përgatitjes: 40 minuta      
Kompleksiteti: lehtë

Për 4 persona:
PËRGATITJA:

  • 500 gr tru lope apo viçi
  • 2 lugë shtalpë
  • 2 vezë
  • 5 thelpinj hudhër
  • kokrra piper i zi
  • 2 lugë miell
  • 1/2 lugë kafeje erëza të përziera
  • vaj
  • kripë dhe piper i zi
   Në tenxhere me ujë e vëmë trurin e pastruar. në të hedhim kripë, kokrra piperi të zi, lëngun e një gjysmë limoni dhe 4 thelpinj hudhre. tenxheren e mbulojmë me kapak dhe e lëmë trurin të kaurdiset.
   Ndërkohë, i thyejmë vezët në një enë të thellë. Shtojmë gjysmë luge kafeje erëza të përziera, pak qumësht, një thelb hudhre të grirë dhe të gjitha i rrahim me pirun. Në enën me vezët shtojmë edhe dy lugë miell dhe tani përziejmë me telin e kuzhinës. Shtojmë edhe dy lugë shtalpë dhe vazhdojmë të përziejmë.
   Trurin e kaurdisur e kullojmë dhe e presim në copë. mbi copët e trurit hedhim kripë dhe piper të zi. Copët e trurit i vëmë në enë me vezët e rrahura. Pasi e kalojmë çdo copë në këtë masë, e vëmë në tiganin për skuqje.
   Copët e skuqura i nxjerrim nga tigani dhe i vëmë në pjatën për servirje, të cilën e kemi zbukuruar me feta limoni dhe feta domatesh.
   Me këtë pjatë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit Traminer me ngjyrë të artë të verdheme dhe erë të theksuar muskati nga përzierja e luleve, erëzave dhe fruteve. Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.
   Ju bëftë mirë!

Wednesday, July 3, 2013

Role luleshtrydhe

Koha e përgatitjes: 30 minuta                
Kompleksiteti: lehtë

PËRGATITJA:
  • 500 gr biskota
  • 50 gr margarinë
  • 300 gr sheqer pluhur
  • 300 ml qumësht
  • 200 gr kokos
  • 3 lugë kakao
  • 250 gr sheqer pluhur
  • ekstrakt luleshtrydhe
   Biskotat e thërrmuara i vëmë në enën për përzierje, shtojmë 300 gr sheqer pluhur dhe kakao dhe përziejmë me mikser. Pa e ndërprerë përzierjen, në enë e shtojmë qumështin. Përziejmë, derisa të fitojmë një masë homogjene.
   Në tavolinën e punës vëmë një fletë plastmasi. Mbi të e vëmë masën nga ena për përzierje. Masën e rrafshojmë dhe e mbyllim me fletën e plastmasit dhe me petës, e rrafshojmë mirë. Pastaj, ia largojmë fletën e plastmasit.
   Në enën për përzierje e vëmë margarinën. Shtojmë 250 gr sheqer pluhur dhe kokos dhe përziejmë me mikser. Pastaj, në enë e shtojmë ekstraktin e luleshtrydhave. Përziejmë me mikser derisa të fitojmë një masë homogjene. Këtë krem e shtojmë mbi kremin e mëparshëm dhe e përhapim mbi tërë sipërfaqen. Me ndihmën e fletës së plastmasit krijojmë role, të cilën e vëmë në ngrirje, që të forcohet. pastaj rolenë e nxjerrim nga ngrirja dhe ia largojmë fletën e plastmasit, e presim në copë të cilat i rendisim shkallë-shkallë në pjatën për servirje.
   Me këtë ëmbëlsirë rekomandohet vera e thatë e bardhë cilësore e llojit të rrushit Shardone, me aromë të fruteve dhe me shije të ëmbël. Serviret në temperaturë prej 10 deri në 12 gradë.

Tuesday, July 2, 2013

Tortë e kuqe

PËRGATITJA:                                                      
Për tortën:
  • 1/2 gotë margarinë
  • 1 gotë e gjysmë sheqer
  • 2 vezë
  • 2 lugë gjelle kakao
  • 4 lugë gjelle me ngjyrë të kuqe për ushqim
  • 1 lugë qaji me kripë
  • 1 lugë qaji me ekstrakt vanilje
  • 1 gotë dhallë
  • 2  1/2 gotë me miell
  • 1 1/2 lugë qaji me sodë buke
  • 1 lugë gjelle me uthull të bardhë të destiluar
Për krem:
  • 5 lugë gjelle me miell
  • 1 gotë qumësht
  • 1 gotë sheqer
  • 1 gotë me gjalpë, në temperaturë dhome
  • 1 lugë qaji ekstrakt vanilje
   E nxejmë furrën në 175 gradë. I përgatisim dy tepsi të vogla me diamter rreth 22 cm. Në një enë e shtojmë 1/2 gotë margarinë(apo ndonjë gjalpë tjetër) dhe 1 gotë e gjysmë sheqer dhe i rrahim me mikser. Pastaj shtojmë dy vezë dhe i rrahim mirë me mikser.
   Në një enë tjetër bëjmë një përzierje me kakao dhe me ngjyrën e kuqe për ushqim dhe i rrahim me tel kuzhine. e shtojmë te përzierja e mëprashme që është bërë si krem dhe përziejmë me mikser. Në një gotë të madhe e përziejmë kripën, 1 lugë qaji me ekstrakt vanilje dhe dhallën sëbashku. e shtojmë miellin tek përzierja e parë përziejmë dhe gjatë përzierjes e shtojmë përzierjen me dhallë. Përsëri miell dhe dhallë dhe përziejmë derisa të bashkohet masa. në një enë të vogël e përziejmë shpejtë uthullën me sodën e bukës  dhe e shtojmë menjëherë tek përzierja. Përziejmë me lugë. E shtojmë përzierjen në dy tepsitë e vogla. Pjekim rreth 30 minuta në temperaturë 175 gradë. Pas pjekjes e lëmë të ftohet plotësisht.
   Fillojmë me përgatitjen e kremit: në një enë të vogël në temperaturë të ulët shtojmë një gotë qumësht dhe 5 lugë miell, përziejmë gjatë gjithë kohës me tel kuzhine derisa të bashkohet masa. E lëmë të ftohet. Gjatë kohës sa ftohet përzierja. në një enë shtojmë 1 gotë sheqer, gjalpë dhe dhe një lugë qaji ekstrakt vanilje dhe përziejmë. e shtojmë përzierjen e ftohur me miell dhe e rrahim derisa të përhapet mirë.
  Me tortëne  pjekur e të ftohur dhe me kremin krijojmë shtresa dhe e lyejmë tortën nga të gjitha anët.
Ju bëftë mirë.

Tortë me shtalpë

PËRGATITJA:                                        

  • 1 gotë e gjysmë miell
  • 1 gotë e gjysmë sheqer
  • 1/2 gotë gjalpë
  • 1/2 gotë shtalpë
  • 3 eggs
  • Pak sodë buke
   E nxejmë furrën deri në 190 gradë. E lyejmë me vaj dhe shtojmë pak miell në enë me madhësi 10 x 20 cm.
Në një enë të madhe shtojmë kremin, sheqerin dhe gjalpin. E shtojmë shtalpin dhe vezët. E shtojmë miellin dhe sodën e bukës dhe përziejmë mirë. E vendosim përzierjen në enët me madhësi 10x20 cm. Pjekim në temperaturë prej 190 gradë rreth një orë. Derisa masa të bëhet e fortë. Si provë se a është pjekur mirë e marrim një kruarse dhëmbësh dhe e shpojmë tortën kur e terheqim kruarsen e dhëmbëve ajo duhet të jetë e pastër.
Ju bëftë mirë!!!

Ena që përdoret për pjekje:

Monday, July 1, 2013

Tokanj qengji me pilaf në mënyrë turke

Koha e përgatitjes: 150 minuta          
Kompleksiteti: mesatare

Për 4 persona
PËRGATITJA:

  • 1.5 kg kofshë qengji
  • 200 gr mushkëri qengji
  • 500 gr oriz
  • 2 domate
  • 1 kokë qepë
  • 150 gr gjalpë
  • 50 gr fistikë të qëruar
  • 50 gr rrush i thatë
  • 2 lugë salcë domatesh
  • 2 kube supë të gatshme
  • pak sheqer
  • 1/2 lugë kafeje kanellë
  • kripë dhe piper i zi
   Orizin e vëmë në kullojsë dhe e shpërlajmë me ujë të ftohtë. Orizin e kulluar e vëmë në enë të thellë, në të cilën hedhim ujë të valuar. Hedhim ujë aq sa për ta mbuluar orizin. E lëmë orizin të fryhet 2.5 orë. Kofshës së qengjit ia largojmë kockat, të cilat i ziejmë në tenxhere me ujë të valuar. I shtojmë kubet e supës. Mishin e presim në copë dhe e skuqim në gjalpë. Shtojmë nga supa, hedhim kripë dhe piper të zi, e mbyllim me kapak dhe e kaurdisim mishin rreth 1.5 orë. në tenxhere tjetër në zjarr hedhim gjalpë dhe në të e skuqim qepën e grirë. Pasi zbutet qepa e shtojmë mushkërinë e prerë në kube. I shtojmë fistikët dhe rrushin e thatë. I qërojmë domatet, ua shtrydhim lëngun, i shtypim me pirun dhe i shtojmë në tenxhere. Hedhim kanellë dhe pak sheqer. Shtojmë nga supa dhe salcën e domates.
   Orizin e fryrë e kullojmë në kullojsë dhe e shtojmë në tenxhere. hedhim kripë dhe grijmë piper të zi. Tenxheren me mushkëri e heqim nga zjarri dhe përmbajtjen e derdhim në tavë qeramike. Tavën e vëmë në furrë. Pjekim 30 minuta, në temperaturë prej 220 gradë.
   Në mesin e pjatës për servirje vëmë nga përmbajtja me oriz. Nga të gjitha anët e orizit vëmë copë të mishit të qengjit. Zbukurojmë me degë majdanozi france dhe me fet domatesh.
   Me këtë pjatë rekomandohet vera e thatë e kuqe cilësore e llojit Vranç, me ngjyrë të rubinit të errët dhe të kuq dhe me aromë të kumbullave të thata, manaferrave dhe rrushit të thatë. Serviret në temperaturë prej 16 deri në 18 gradë.
   Ju bëftë mirë!!!